Víztisztítás - vízlágyítás

Néhány szó a vízről

Az emberi létezés lételeme A víz. A szervezet 80%-a vízből áll. Nem csak a jelenlétének van kulcsfontossága, hanem a körfolyamatok miatt a napi bevitel is fontos, hisz a rendszeresen kevés bevitt víz vesebetegséget okoz, többek között A víz nem csak önmagában kell, hanem a vízben oldott anyagok is fontosak. Földi körforgása miatt a víz felvesz, felold bizonyos ásványi anyagokat. Ezek az oldott anyagok is alapvető fontosságúak az élet szempontjából.
A víz egy különleges fajtája, melyet vízgőz lecsapódásából lehet nyerni, a desztillált víz. Ennek jellemzője, hogy semmilyen oldott ásványi anyagot sem tartalmaz. Ennek megfelelően a desztillált víz nem alkalmas az élet fenntartására.
A víz annál értékesebb az élet számára, minél több és különlegesebb oldott ásványi anyagokat tartalmaz, természetesen bizonyos határokon belül. A sok ásványi anyagot tartalmazó víz hatékonyan oltja a szomjúságot, fogyasztása élvezetes. Ezzel ellentétben a kevés ásványi anyagot tartalmazó víz, mely már majdnem desztillált víz, nem oltja a szomjúságot, sőt szinte generálja azt.

Ivóvíz

Az ivóvíz összetétele szigorúan meghatározott, káros anyagokat nem, vagy csak kis mértékben tartalmazhat. Azért, hogy ez teljesíthető legyen, legtöbbször a vizet kezelni kell, azaz el kell távolítani az oda nem illő oldott anyagokat. Ilyen eltávolításra váró anyagok a vas, mangán, cián, stb.

A hegyes területeken a vízben sok az oldott ásványi anyag, kemény a víz. Ezt jó inni, de nehezebb mosni, főzni. A sík területeken kevés a vízben oldott ásványi anyag, ezért a víz lágy, nincs akkora élvezeti értéke, viszont könnyebb mosni, főzni.

A mai kor környezetszennyezése komoly kihívásokat tartogat a vízművek számára. A felszíni vizekből nyert ivóvíz előállítása igen bonyolult technológiát igényel, és költséges (pl. Balaton és környéke), és a víz, erősen kezelt. A mélyfúrású kutakból nyert vizek általában kevésbé szennyezettek, itt egy-egy fokozottan jelenlévő ásványi anyagot kell eltávolítani, ha kell, és ezért a víz élvezeti értéke sokkal jobb, viszont azt is tudni kell, hogy a kemény víz nem tesz jót a vesének, mert vesekövet okozhat.